Ontdek meer IJsselmeerkust!

Verhalenkamers tijdens ‘Dag van de Dijk’ // ijsselmeer vanaf dijk scharwoude.jpg (188 K)Dwaal langs het VOC-verleden van de Gouwzee-steden!
Een aantal prachtige highlights langs het IJsselmeer hebben we voor je op een rijtje gezet:

Hoorn
Het Hoornse Hop is een inham van het Markermeer waaraan de stad Hoorn ligt. De historische haven, jachthavens en de prachtige grachten, de Oude sluis en de kaaspakhuizen laten de VOC-geschiedenis herleven. Bezoek de Aanlegsteiger Het Houten Hoofd en de Hoofdtoren daterend uit de 17e eeuw. Honderden monumentale gebouwen, waaronder de St. Anthonis- of Oosterkerk, het Staten College gebouw waarin nu het Westfries Museum is gevestigd en het Waaggebouw zijn meer dan een bezoekje waard. Geniet van een hapje en een drankje rondom de haven met haar diverse terrasjes, restaurants en bankjes. In de zomermaanden kun je elke donderdag genieten van de exclusieve Kaasmarkt. Beleef de VOC-stadswandeling, vaarroute en autoroute. Allen verkrijgbaar bij de VVV.

Meer info over Hoorn: www.vvvhoorn.nl

Medemblik
IJsselmeer, moderne jachthaven en ligplaatsen in oude havens naast de bruine vloot of de visafslag. Grachten, buitengaats gelegen zeilwedstrijdcentrum en buitendijks recreatieterrein tot aan Andijk De Vooroever.

De nostalgische haven, varende monumenten (bruine vloot), veel historische gebouwen waaronder rijke koopmanshuizen uit de Gouden Eeuw en het middeleeuwse Kasteel Radboud uit 1288 zijn de 'Unique Selling Points' van Medemblik. Het unieke Nederlands Stoommuseum, waar stoommachines in bedrijf te zien zijn en kinderen ondermeer zelf stoom kunnen maken. Het gerestaureerde station waar de stoomtram Medemblik-Hoorn aankomt en vertrekt en het Bakkerijmuseum waar kinderen zelf koekjes mogen bakken. Heerlijke terrassen en horeca in het historische centrum en langs de havens.

Meer info: www.vvvmedemblik.nl

Enkhuizen
Aan het IJsselmeer en het Markermeer, moderne jachthavens en aanlegmogelijkheden voor vaartuigen in de oude stad. Het heerlijke recreatiegebied Enkhuizer Zand met oeverrecreatie en Sprookjes Wonderland. Oude grachten, bruine vloot, veerboot Enkhuizen-Stavoren en Veerdienst Enkhuizen-Urk.

Goed intact gebleven 16e eeuwse omwalling zoals de Drommedaris, voorzien van een toren met klokkenspel, de waterpoorten Oudegouwsboom en Boerenboom daterend uit de 17e eeuw, de stadsgevangenis (1612), de Waag (1559) en het Snouck van Loosenhuis (1786). Diverse musea waaronder het Flessenscheepjesmuseum, Enkhuizer Almanakmuseum, Heiligenbeeldenmuseum, Wapenmuseum en het Zuiderzeemuseum (binnen en buiten).

Meer info over Enkhuizen: www.vvvenkhuizen.nl