Museum Broeker Veiling

BROEK OP LANGEDIJK

Welkom bij Museum Broeker Veiling, de oudste doorvaar-groentenveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan en dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water gebouwd zijn. Museum Broeker Veiling is een levend museum. Gedurende het seizoen bruist het van de speciale activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.

Hollands Kaasmuseum

ALKMAAR

Sinds 1983 is het Hollands Kaasmuseum net zo onlosmakelijk verbonden met Alkmaar als de wereldberoemde kaasmarkt. Hier in het Waaggebouw staan de twee bekendste kazen van Nederland centraal: de kleine ronde Edammer kaas en de grote platte Goudse kaas. Alkmaar werd in de loop der tijd een echt kaascentrum. De ‘kaaskoppen’ hebben uiteindelijk van het kleine Nederland een groot kaas etend, producerend en exporterend land gemaakt. In kaasstad Alkmaar zijn wij daar trots op. Het Hollands Kaasmuseum laat daarom met veel plezier iedereen kennis maken met de wereld van de Hollandse ...

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik

HOORN NH

Bezoek de Museumstoomtram en stap in voor de spannendste reis door de tijd. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het geregistreerde museum over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Informatie over de dienstregeling is te vinden via: www.museumstoomtram.nl.

KRANENBURGH Bergen

BERGEN NH

In KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen ontmoeten kunst, cultuur en natuur elkaar op een unieke plek: op de grens van het kunstenaarsdorp Bergen, het bos, de duinen en de zee. Gehuisvest in een bijzondere combinatie van historische villa en monumentale nieuwbouw en omringd door een droomachtig mooie tuin.

Beatlesmuseum

ALKMAAR

In het museum is een groot deel van de 'Azing Moltmaker' collectie te zien. Zo krijg je een overzicht van de platenhoezen uit de gehele wereld, unieke souvenirs, originele gesigneerde contracten, en nog heel veel meer. Te zien zijn zeldzame beeldopnamen, te horen onuitgebrachte Beatles muziek. Verder is in het Museum de Eleanor Rigby Tea Room te vinden waar de fan kan genieten van een kopje koffie of echte Engelse thee. Wie de items bekeken heeft kan hierna het verzamelaarshart ophalen in de Beatles Fan Shop.

Stedelijk Museum Alkmaar

ALKMAAR

Stedelijk Museum Alkmaar is dé plek waar het verleden van Alkmaar en omgeving herleeft. Dit wordt op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve presentaties. Vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur trekken aan de bezoeker voorbij. De ruime en open foyer met Museumwinkel en sfeervol Museumcafé maken het moderne gebouw tot een eigentijdse ontmoetingsplek midden in het hart van historisch Alkmaar. Het museum organiseert door het jaar heen diverse activiteiten en meerdere keren per jaar is er grote een tijdelijke tentoonstelling!

Strandvondsten museum

CASTRICUM

Op het mooiste plekje van Castricum, naast de ingang Zanderij van het Noord-Hollands Duinreservaat, exploiteren wij een Strandvondstenmuseum waarin, naast het strandjutten, ook veel aandacht geschonken wordt aan Streekhistorische thema’s. De rondleidingen en presentaties bevatten naast filmpjes, nieuws en wetenswaardigheden over strandingen en strandvondsten, ook een flink aantal leuke waargebeurde anekdotes van het strand.

Museum van de Twintigste Eeuw

HOORN NH

Het Museum van de Twintigste Eeuw vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw. Er is heel veel veranderd in de afgelopen 100 jaar, thuis, op het werk, op school, in winkels. Neem een duik in je eigen verleden en dat van je (groot)ouders en verbaas je over de vele ontwikkelingen. Je ontdekt leuke voorwerpen van vroeger, maar leert ook over armoede, hard en lang werken en eenvoudige woonomstandigheden. Openingstijden: ma-vr 10.00 - 17.00 uur. za-zo 12.00 - 17.00 uur. Meer info over openingstijden www.museumhoorn.nl

Bezienswaardigheden

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK

Bij een bezoek aan kasteel Radboud kunt u zien waarom Graaf Floris V het kasteel bouwde op een prachtig wandtapijt. Door middel van animaties ziet u hoe de middeleeuwse mens leefde, at, dronk, kleding maakte, oorlog voerde of een kasteel bouwde. Ook voor de kinderen is en bezoek de moeite waard. Zij kunnen met behulp van een speurtocht het kasteel ontdekken en zich verbazen over hoe mensen in de Middeleeuwen in een kasteel leefden.

Stoommachine museum

MEDEMBLIK

Het Nederlands Stoommachinemuseum houdt de geschiedenis van zowel het gemaal de“Vier Noorder Koggen” alsmede de ontwikkeling en betekenis van stoommachines levend. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines, die bijna allemaal op stoom kunnen draaien, geven een mooi tijdsbeeld weer. Stoom was belangrijk en stoom is belangrijk in ons dagelijks leven. Het stoomgemaal is al bijna 150 jaar oud en werkt nog steeds! Voor kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten zoals stoomlab met miniatuurstoommachines en de kinderen krijgen uitleg.