Kom kijken naar Cees de steentijdman van Mienakker

Cees de steentijdman van Mienakker de Noord-Hollandse Ötzi

Cees de steentijdmanCees maakt vanaf januari 2015 deel uit van de vaste tentoonstelling in Huis van Hilde, het Archeologisch Informatie Centrum van de provincie Noord-Holland. Daar kun je Cees en zijn vrienden Brecht van Alkmaar en Hilde bezoeken en meer leren over hun geschiedenis. Bezoek de website van het Huis van Hilde.

De historie
Tussen de dorpen Hoogwoud en Aartswoud ligt de Mienakker. Daar vond in 1990 een belangrijke opgraving plaats. Bij het opgraven kwamen goed bewaarde resten tevoorschijn uit de laatste fase van de Nieuwe Steentijd, van zo’n 4500 jaar geleden, waaronder ook het skelet van een man. De steentijdman is de oudste, min of meer compleet teruggevonden mens van Noord-Holland. West-Friesland is voor de archeologie heel bijzonder. Nergens in Nederland zijn de resten uit de Steentijd op zo’n grote schaal en zo goed bewaard gebleven. Al 23 jaar is het skelet van de steentijdman van Mienakker de best bewaarde prehistorische mens van Nederland.

Cees
De steentijdman is in West-Friesland ook wel bekend als Cees. Deze naam verwijst naar de eigenaar van het perceel waar het onderzoek destijds plaatsvond: Cees J. van Berkel. Op de website van de provincie Noord-Holland staat meer informatie over de vondst en de reconstructie.