Hoe meer je weet, hoe meer je het bijzondere vindt!

Er is een stukje historie voor nodig om uit eindelijk uit te komen bij waar de Heerlykhyd anno nu voor staat.

Eerst de historie
Het begint met Bakkum. Bakkum is samen met Limmen één van de oudere kernen van de gemeente Castricum. De plaatsnaam betekent meer dan waarschijnlijk de woonstee van de persoon Bakke. Hoewel er van wordt uitgegaan dat de plaats al in de 9e eeuw, of zelfs 8e eeuw moet zijn gesticht komen de eerste vermeldingen pas voor op kopieën uit de 15e eeuw van bronnen uit 11e eeuw. Onder meer als Bachem en Backem.

In de 16e eeuw bedenkt Cornelius Aurelius dat Bakkum in de Romeinse tijd moet zijn ontstaan. Dit wordt volgens hem ondersteund door het feit dat de plaatsnaam volgens hem afgeleid is van de Romeinse god Bacchus. Maar verder bewijs is er niet. Nog geen eeuw later wordt ook het plaatsje Castricum een Romeinse stichting toegedicht. Van beide werd dit lang gedacht maar in de loop van de 20e eeuw wordt, dit steeds meer als een fabel gezien.

De Heerlykhyd ontstaat
Bakkum behoorde lang tot het huis Egmond maar in 1613 ging het gebied over aan de heer Johan van Oldenbarneveldt. Zo werd Bakkum een vrije heerlijkheid. De heer Nicolaas Geelvinck koopt in 1749 als ambachtsheer van Castricum deze Heerlykhyd op. Sindsdien zijn Castricum en Bakkum aan elkaar gekoppeld. Daar komt de titel Heerlykhyd vandaan. Vandaar dat u de titel Heerlykhyd bij elke kern tegenkomt.

Wat bedoelen we er anno nu mee?
Aan de randen van de gemeente bevinden zich een meer en aan de andere kant de zee. Tussen die uitersten in ligt een uiteenlopend landschap. De kernen binnen die landschappen en het landschap zelf, vormen een bron van inspiratie.

Zelf ontdekken
De Heerlykhyd heeft veel te bieden. In elke kern zijn pareltjes. Maar vooral staat Heerlykhyd voor: kwaliteit van leven, voor trots zijn op de omgeving, de mensen, de bijzonderheden. Om te genieten van de uitgaansmogelijkheden, van de restaurants, van de streekproducten, van het meer, van het strand, van de muziek, van de… vul zelf maar in.

Om het allemaal nog beeldender en heerlyker te maken is er het digimagazine Heerlykyd. Neem gerust eens een kijkje! 

Wil je meer inspiratie? Bezoek dan eens de website Beleef Castricum of kijk op social media:

Het Youtube kanaal van de Heerlykhyd Castricum

De Heerlykhyd Castricum op Facebook

De Heerlykhyd Castricum op Twitter