Ontdek meer Westbeemster

Mathematische composities

Het moet een merkwaardig gezicht geweest zijn toen de Beemster droogviel. De modderige bodem van het meer die ineens zichtbaar werd en zich tot aan de verre horizon uitstrekte. Konden de bewoners van de omliggende dorpjes zich in 1612 al een voorstelling maken hoe de toekomstige Beemster eruit zou zien? 

Lusthoven
Stel je eens de 49 molens voor die de Beemster telde om het land droog te houden. Dat moet een machtig gezicht zijn geweest. De polder werd ingedeeld volgens mathematische composities, alle kavels even strak en gelijk ingericht. Het water had al die tijd Amsterdam bedreigd, en zodra het meer droogviel reisden de rijke Amsterdamse kooplieden af naar de Beemsterpolder, waar ze hun lusthoven met poorten en prieelen, moes- en siertuinen lieten aanleggen. Van oudsher was de Westbeemster een katholieke enclave in de protestantse Beemster. Hierdoor ontstond er in het begin van de zeventiende eeuw een schuilkerk, die je nog steeds vindt tegenover de kerk aan het Kerkplein, café de Kerckhaen.

Ons kent ons

Vandaag de dag is het ‘ons kent ons’ dorpsgevoel in de Westbeemster nog altijd aanwezig. Logeer in één van de mooie stolpboerderijen, zoals De Molkenkolk en Bed & Boterham, die zijn verbouwd tot Bed & Breakfast. Of breng een bezoek aan Fort Spijkerboor, het grootste fort in de stelling van Amsterdam. Er is ook een pluktuin. De Beemster is uniek in zijn vorm en werd in 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.